Bardzo często w naszej kuchni, a także podczas zabiegów pielęgnacyjnych korzystamy z oleju kokosowego. Tymczasem warto również sięgnąć po masło kokosowe. Nie jest ono tak popularne jak olej. A szkoda, ponieważ ma również wiele cennych właściwości i naprawdę warto z niego korzystać.
Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/olej-kokosowy-a-maslo-kokosowe-jaka-jest-roznica/
Olej kokosowy i masło kokosowe – różnice
Jest kilka różnic między olejem kokosowym a masłem kokosowym. Najważniejsza, na jaką należy zwrócić uwagę to zawartość tłuszczu. O ile olej kokosowy składa się w całości z tłuszczu i w większości z nasyconego, o tyle masło zawiera obok tłuszczów nasyconych także wiele składników odżywczych, w tym między innymi tak istotny do naszego codziennego funkcjonowania i prawidłowej pracy układu trawiennego błonnik. Poza tym bogate jest również w białko, magnez, potas i żelazo.
Poza tym olej kokosowy jest otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno i powstaje z miąższy kokosa. W temperaturze pokojowej ma konsystencję stałą, topi się, gdy ulega podgrzaniu. Natomiast masło kokosowe powstaje z przecierania miąższu kokosowego, także oleju. Ma ono również w pokojowej temperaturze konsystencję stałą, która po podgrzaniu ulega rozmiękczeniu.
Zarówno masło kokosowe, jak i olej kokosowy są wysokokalorczyne i to ich wspólna cecha. Należy więc pamiętać o tym, aby oba produkty spożywać w niewielkich ilościach.
Do czego stosować olej kokosowy i masło kokosowe?
Olej i masło kokosowe mają wiele różnych zastosowań. Po pierwsze oba służą nam w kuchni do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Olej kokosowy wykorzystywany jest głównie do smażenia. Jest on bardzo dobry do tego procesu, ponieważ nie ulega utlenieniu oraz jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Dlatego też można na nim smażyć potrawy, a także podsmażać. Ponadto olej kokosowy świetnie smakuje również na grzankach. Może nam zastąpić masło również podczas pieczenia.
Natomiast masło kokosowe można śmiało wyjadać prosto ze słoika. Jest przepyszne i może służyć jako dodatek do grzanek, tostów, kanapek. Masło kokosowe idealnie sprawdza się również jako dodatek do smoothie, do owsianki, mrożonego lub świeżego jogurtu. Stanowi również zamiennik masła lub oleju, który nadaje się do smażenia.
Zobacz też: http://orlabaszta.pl/na-czym-polega-dieta-oparta-na-superfoods/