Jak jeść granata?

Każdy z nas wie, jak ważną rolę w prawidłowym odżywianiu organizmu stanowi zbilansowana dieta.
Dieta ta powinna obfitować w warzywa oraz owoce.
W dzisiejszych czasach mamy dostęp do warzyw oraz owoców przez cały okrągły rok, i trzeba z tego dobrodziejstwa korzystać.
Aby urozmaicić swoją dietę, jedzmy nie tylko dobrze znane nam polskie owoce, ale śmiało sięgajmy również po te egzotyczne.
Jednym z ciekawych owoców egzotycznych, którego każdy z nas powinien spróbować jest granat.
Przypomina on swoim okrągłym kształtem jabłko, choć po wzięciu go do ręki szybko zorientujemy się, że jest całkiem odmiennym owocem.
Charakteryzuje go twarda skorupa, a wewnątrz znajdziemy miąższ składający się z wielu ciemnoczerwonych ziarenek.
Ziarenka te zawierają cenne właściwości dla naszego zdrowia.
Są bogate w całe mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminę C i E oraz kwas pantotenowy.
Dodatkowym atutem tego owocu jest wysoka zawartość potasu, fosforu i magnezu, dlatego warto jest go wprowadzić do swojego jadłospisu na stałe.
Wielu z nas nurtuje pytanie, jak jeść granata, czy spożywać go samodzielnie, czy też będzie dobrym składnikiem innych dań?
Owoce dojrzałego granatu, są bardzo przyjemne w smaku.
Są słodkie z lekko wyczuwalną nutą goryczy, jednak wydobycie ich ze skorupki stwarza nie lada trudność, szczególnie osobom, które robią to po raz pierwszy.
Sok z owocu jakim jest granat, jest wyjątkowo ciążki do usunięcia z odzieży, dlatego należy zadbać o prawidłową technikę otwarcia skorupy, aby zapobiec wytryśnięciu soku i poplamieniu nim wszystkiego wokół.
Zanim zabierzemy się do otworzenia skorupy, umyjmy starannie owoc w ciepłej wodzie.
Odetnijmy ostrym nożem jego koronę, i natnijmy owoc w kilku miejscach wzdłuż skorupy, podobnie jak to robimy z pomarańczą. Skorupę delikatnie rozchylmy.
Gdy owoc jest już nacięty a nacięcia lekko rozchylone włóżmy go do miseczki z woda na kilka minut.
Po kilku minutach, postarajmy się delikatnie rozdzielić granat w wodzie, w pewnym momencie ziarenka zaczną wypadać ze skorupek i opadać na dno a łupina swobodnie wypłynie na powierzchnię.
Łupinę wyrzucamy a zebrane ziarenka nadają się do spożycia zarówno bezpośrednio, jak i w ciekawych kulinarnych kombinacjach.
Owoc ten będzie wspaniałym składnikiem wielu sałatek, dobrze komponuje się w sałatkach z użyciem pomidorków koktajlowych, fety, oraz sałaty maślanej.
Kolejną sałatką w której smak granatu nas zachwyci, będzie ta która przyrządzimy z sałaty rukoli, pomarańczy, orzechów włoskich oraz ziarenek granatu.
Owoc ten równie dobrze odnajdzie się w deserach, gdzie możemy jedną warstwę deserową przyrządzić z jego ziarenek.
W ciastach również dobrze spełnia swoją rolę, nie tylko smakową ale i dekoracyjną.
Wiele gospodyń przyznaje że dekoruje nim wierzch ciast i tortów, oraz dodaje do mas, którymi je przekłada.
Można pokusić się o zrobienia domowej czekolady z granatem, każdy będzie zachwycony jej smakiem.
Granat, dzięki swojej barwie, oraz charakterystycznym smaku będzie miłym dodatkiem do wielu dań, zarówno tych na słodko jak i słono.
Dajmy się ponieść wyobraźni komponując danie z tym egzotycznym składnikiem, a na pewno my jak i nasi bliscy, będziemy zachwyceni efektem końcowym, który uda nam się uzyskać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here