Zbilansowana dieta musi zawierać dużą ilość warzyw i owoców. Przyjmuje się, że produkty odzwierzęce powinny stanowić jedynie dodatek. Oczywiście wymaga to od nas odpowiedniego dobrania do siebie poszczególnych ilości. Priorytetem jest pilnowanie ogólnej kaloryki. Tylko w taki sposób uzyskamy kontrolę nad masą ciała i będziemy odpowiednio ją modyfikować. Warto ustalić ile powinniśmy jeść w ciągu dnia. Wszelkie rozbieżności powinny być normowane jak najszybciej. Jeśli pozwoliliśmy sobie na nieco więcej kalorii, kolejnego dni powinniśmy się graniczyć o tą ilość. Z uwagi na to niezbędne jest stałe kontrolowanie swojego jadłospisu. Warto sięgać po warzywa, które zapewnią nam sytość i równocześnie dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Różne odmiany ziemniaków sprawdzą się doskonale w tej roli. Możemy podawać je jako dodatek do mięs i dań typowo obiadowych. Jednak równie dobrze sprawdzą się w zupach. Szczególnie jeśli chcemy je zagęścić. Powinniśmy jednak wiedzieć jak gotować bataty. Mogą wymagać od nas znacznie dłuższej obróbki termicznej. Z tego powodu pomocne może być regularne sprawdzanie ich miękkości. Czas zależy od wielu czynników. Już sama wielkość kawałków może wiele zmienić. Z tego powodu nie można precyzyjnie tego określić. Do wody możemy dodać nieco soli. Szczególnie jeśli gotujemy warzywa już po obraniu. Nabiorą wtedy znacznie lepszego smaku. Jednak nie powinniśmy przesadzać z jej ilością w posiłkach. Ma stanowić jedynie urozmaicenie. Nadmiar sodu może być bardzo szkodliwy. Inną formą podania batatów jest zrobienie z nich zdrowych frytek. Możemy upiec je w piekarniku. Jednak warto zadbać tu o odpowiednie przygotowanie. Poleca się skropienie ich olejem. Naturalne tłuszcze roślinne będą tu idealny wyborem. Dzięki temu bataty zarumienią się z wierzchu. Posypanie ich ziołami nada niepowtarzalnego aromatu i wydobędzie cały smak z przypraw. Dobrym pomysłem jest również obtoczenie w papryce. Warto testować różne rozwiązania i dobierać je do swoich upodobań. Jednak nie możemy koncentrować się na samych ziemniakach. Niezbędne jest również dostarczenie całej reszty składników odżywczych. Z batatów pozyskujemy głowie węglowodany. Konieczne jest także zapewnienie tłuszczy. Możemy w tym celu użyć awokado. Sprawdzi się szczególnie dobrze w połączeniu z lekkimi sałatkami. Inną opcją są orzechy oraz nasiona. Zapewniają kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto sięgać po różne gatunki, aby pozyskiwać związki ze wszystkich grup. Wpłynie to pozytywnie na kondycję całego organizmu. Kolejną kwestią są białka. Najbardziej klasycznym źródłem ich pozyskania jest oczywiście mięso. Jednak nie musimy się ograniczać jedynie do niego. Inną opcją jest nabiał. Do dyspozycji mamy tu wiele serów. Warto precyzyjnie dopasowywać ich smak do konkretnej potrawy. Z produktów roślinnych doskonale sprawdzą się strączki. Fasola, soczewica oraz soja dają nam ogromne możliwości stworzenia wegetariańskich potraw. Szczególnie polecane jest używanie jajek.