Jedzenie sushi jest proste

Od początku lat 90 japońska potrawa znana pod nazwą sushi podbija serca mieszkańców naszego kraju. Początkowo kojarzone z wykwintnymi posiłkami biznesmanów spotykających się na lunch w przerwie od pracy, obecnie stało się daniem niemalże tak popularnym jak pizza czy fast-foody. Sushi składa się głównie z gotowanego ryżu z dodatkiem octu ryżowego i szerokiej gamy dodatków, takich jak kawałki ryb, zarówno w postaci surowej, jak i poddanej obróbce cieplnej, owoce morza, japońskie wodorosty nori, ale także warzywa i grzyby. Sushi zazwyczaj jada się w restauracjach japońskich, miejscach nazywanych „sushariami” lub zamawia z dostawą do domu. Ze względu na specyfikę dania, posiada ono bardzo krótki termin spożycia, więc przygotowywane jest po przyjęciu zamówienia. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by sushi przyrządzić samemu w domu.
Istnieją dwa sposoby na to, jak jeść sushi. Jeśli nie mieliśmy wcześniej w rękach tradycyjnych azjatyckich pałeczek przeznaczonych do chwytania kawałków jedzenia, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy używali palców. Należy rzecz jasna przed przystąpieniem do posiłku umyć ręce. Jedzenie palcami nie powinno zostać uznane za brak manier – w ojczyźnie sushi jest to oznaką, że wyjątkowo nam smakuje i w japońskiej restauracji takie zachowanie będzie najzupełniej naturalne. Jeśli zdecydujemy się na jedzenie pałeczkami, należy opanować sztukę jedzenia nimi. Na szczęście nie jest to zbyt trudne. Do posiłku otrzymamy dwie drewniane pałeczki. Jedną z nich należy włożyć między kciuk a palec wskazujący i przytrzymywać za pomocą palców środkowego i serdecznym. Ta pałeczka nie powinna poruszać się podczas jedzenia. Druga pałeczka powinna znaleźć się równolegle do pierwszej i być przytrzymywana kciukiem i palcem wskazującym. Operując drugą pałeczką, będziemy dociskać kawałki sushi do pałeczki pierwszej i w ten sposób będziemy mogli unieść kawałek do ust. Manewrując, pomagajmy sobie kciukiem i palcem wskazującym. Trochę praktyki i z pewnością zauważymy, że ten sposób jedzenia jest równie wygodny, jak zachodnie posługiwanie się nożem i widelcem.
Ideą sushi są kawałki idealne na jeden gryz. Ze względu na dość kruchą budowę kawałków, włożenie kawałka w całości do ust chroni nas przed rozleceniem się jedzenia i rozsypaniem ryżu dookoła. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, by większy kawałek podzielić na dwa kęsy, jeśli nie jesteśmy w stanie zjeść go na raz. Zdarzyć się to może przy niektórych większych rolkach albo gdy przy posiłku towarzyszą nam dzieci. Należy wtedy jednak zwracać uwagę na to, czy kawałek nie rozpadnie się po wzięciu pierwszego kęsa. Ponieważ do sushi tradycyjnie używa się sosu sojowego, a czasem także sosu teriyaki, powinno się pamiętać, żeby kawałek zanurzać w sosie tak, by uniknąć nasiąknięcia ryżu sosem. W przeciwnym wypadku sos sprawi, że kawałek straci swoją zbitą strukturę i się rozleci, utrudniając nam posiłek. Pomiędzy kawałkami zaleca się zjedzenie kawałka japońskiego chrzanu oczyszczającego kubki smakowe. Posiłku dopełnić może dobre wino, lub, jeśli chcemy pozostać bardziej w japońskim klimacie, napój aloesowy albo zielona herbata.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here