Przygotowując posiłki powinniśmy zadbać o dobieranie poszczególnych produktów. Zawsze priorytetem powinno być dla nas stworzenie pełnowartościowego zestawu. Z tego powodu muszą znajdować się w nim makroskładniki ze wszystkich trzech grup. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Wymaga od nas jedynie wcześniejszego planowania i umiejętnego dobierania do siebie pokarmów. Sama obróbka termiczna również ma znaczenie. Przykładowym daniem obiadowym może być makaron z kalafiorem. Głównym źródłem węglowodanów zazwyczaj są produkty zbożowe. Jednak musimy pamiętać również o ich kaloryczności. Z tego powodu ilość musi zostać dobrana do ogólnej wartościowości dziennego jadłospisu. Zyskamy wtedy pewność, że nie przekroczymy jakichkolwiek limitów. Warzywa są idealnym źródłem witamin i minerałów. Powinny znajdować się w każdej potrawie. Nie musimy szczególnie na nie uważać. Nie należą do produktów kalorycznych. Z tego powodu idealnie sprawdzą się również w trakcie odchudzania. Dzięki sporej objętości zaspokoją głód i wypełnią jelita. Zachowamy wtedy sytość na znacznie dłużej. Ogromnym plusem jest zawartość błonnika. Pod wpływem wody pęcznieje i pozwala znacznie szybciej się najeść nawet niewielkimi potrawami. Równocześnie skutecznie pobudza jelita do pracy. Wpływa to pozytywnie na wykorzystywanie dostarczanych produktów. Wchłanianie jest znacznie więcej cennych składników. Powinniśmy jednak wiedzieć jak długo gotować kalafior, aby nie stracił swoich wartości. Oczywiście jest to uzależnione od wielkości fragmentów jakie używamy. Jednak nie musimy czekać, aż całkiem zmięknie. Lekko chrupiący będzie najlepszym dodatkiem do potraw. Szczególnie jeśli jest jedynym użytym warzywem. Powinniśmy wtedy wykorzystywać go w dużej ilości. Jako bazę do sosu możemy wybrać śmietanę. Stanie się cennym źródłem białka. Warto zwrócić tu uwagę na poszczególne aminokwasy. Da nam to możliwość wybrania do pozostałych posiłków produktu, który idealnie je dopełni. Musimy dbać o proporcje tych składników i dążyć do zapewnienia w diecie pełnowartościowego białka. Tylko wtedy będzie mogło zostać w pełni wykorzystane. Równocześnie śmietana jest idealnym źródłem tłuszczy. Nie możemy unikać ich w naszej codziennej diecie. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego, który reguluje pracę pozostałych narządów. Wszelkie braki mogą być wtedy bardzo szybko odczuwalne. Równocześnie tłuszcz zapewnia środowisko umożliwiające wchłanianie wielu grup witamin. Wpłynie to pozytywnie na wykorzystanie właściwości warzyw. Należy o tym pamiętać przy planowaniu poszczególnych posiłków. Całe danie warto również wzbogacić przyprawami. Świeże zioła nadadzą wyrazistego smaku. Równocześnie zapewnią niezbędne składniki mineralne. Z tego powodu szczególnie mocno poleca się natkę pietruszki. Posiada ogromne ilości witaminy C, która wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz przebieg procesów obronnych organizmu. Dobrze zbilansowana dieta powinna mieścić się w przyjętej kaloryce. Da nam to pełną kontrolę nad wagą.